Onze expertise

De L-vormige keuken: voordelen, nadelen en aandachtspunten

18/11/2021

De L-vormige keukenvorm heeft zich ongeveer vijftig jaar geleden ontwikkeld als een reactie op de kleine rechte keukens. De woningen werden groter en de keukens groeiden mee. Met de L-vormige keuken of hoekkeuken kregen we meer mogelijkheden dan bij een rechte keuken.

Wilt u uw keuken in een hoek plaatsen, dan is een L-vormige keuken ideaal. Een keuken in L-vorm is een veelzijdige en praktische keuken waarbij u twee zijden verbindt en de keukenruimte optimaal benut. Daardoor is er meer opbergruimte dan bij een rechte keuken. Tenminste één zijde van de L-vorm bevindt zich langs een muur, de andere zijde kan langs een muur of in de open ruimte staan. Het fornuis staat dikwijls in de korte zijde en de spoelbak daar schuin tegenover aan de lange zijde,de koelkast bevindt zich dan aan het einde van de lange zijde.

Voordelen en nadelen

Een L-vormige keuken is praktisch met veel voordelen. De nadelen zijn alleen in een heel kleine ruimte.

 • Voordelen
  • De L-vormige keuken heeft een grote opbergruimte. In de vele kolomkasten, onderkasten en lades kunt u al uw gerief gemakkelijk kwijt.
  • Bovenkasten zijn dikwijls overbodig, waardoor de keuken minder druk oogt.
  • Door de lange zijde in deze keukenvorm krijgt uw keukenblad een extra groot werkoppervlak.
  • De L-vormige keuken is ergonomisch dankzij de ideale opstelling, de werkdriehoek is ideaal: de loopafstanden tussen spoelbak, kookplaat en koelkast zijn minimaal en alles is binnen handbereik.
 • Nadelen
  • Als er in uw L-vormige keuken geen open zijde is, oogt het geheel erg klein.
  • In een zeer kleine ruimte is de L-vorm minder handig omdat de eettafel dan dikwijls in de werkdriehoek terechtkomt.

Aandachtspunten

De minimale maatvoering die nodig is voor een hoekkeuken, is 240 cm x 150 cm. Het is praktisch als u veel werkruimte voorziet tussen de spoelbak en het fornuis, hier kan u dan bijvoorbeeld de groenten snijden. Voor een optimale werkruimte zet u de eettafel het best in het midden van de hoekkeuken. Als u kiest voor ‘zwevende’ keukenkastjes creëert u een ruimtelijk effect. Wilt u apparatuur wegwerken? Ga dan voor hoge kasten met extra veel opbergruimte. Om de hoek van de L-vormige keuken handig te benutten kan u opteren voor een carrouselkast of hoeklade.

Een keuken in L-vorm is evenwel minder praktisch in zeer kleine ruimtes. Als u dan een eettafel in de ruimte tussen de L-opstelling wilt zetten, valt de handige keukenindeling voor een stuk weg. Dat kunt u oplossen door bijvoorbeeld te werken met een bargedeelte waaraan u kunt zitten om te eten.

De keuken in L-vorm met bar heeft in sommige gevallen de vorm van een U-opstelling. De bar is dan een extra aanvulling op de L-vormige keuken waardoor er een bijzonder ruime en sfeervolle leefkeuken ontstaat. Als u beschikt over voldoende ruimte is een L-vormige keuken met schiereiland of eiland een unieke optie. Men moet dan wel rekening houden met de nodige nutsvoorzieningen voor water, gas en-of elektriciteit.

Ontmoet ons

Weet u exact hoe uw ideale keuken er uit moet zien of bent u op zoek naar inspiratie?

Laat u bij uw project op maat begeleiden door de gepassioneerde experts van Vanden Borre Kitchen. Kom ons een bezoekje brengen zodat we onze ideeën kunnen uitwisselen. Vertrouw ons uw verwachtingen, uw wensen en uw ideeën toe. In elk van onze winkels staat een speciale adviseur voor u klaar om naar u te luisteren en samen ideeën uit te wisselen. Wij kijken er alvast naar uit om u te leren kennen.

Afspraak plannen

Laat u inspireren

Ga op zoek naar inspiratie in onze catalogus

Bent u op zoek naar ideetjes of inspiratie voor uw toekomstige uitgeruste keuken? Bekijk dan zeker even onze online catalogus. Gelieve uw gegevens in het onderstaande formulier in te vullen als u onze catalogus wenst te ontvangen.

onze catalogue ontvangen