Onze expertise

De open keuken: voordelen, nadelen en aandachtspunten

20/11/2021

Parallel met de nieuwste kooktrends is de keuken geëvolueerd naar een uitnodigende plek voor uw gezin en uw gasten. De keuken krijgt zijn plaats centraal in de woning en verandert van een afgesloten en weggeborgen ruimte naar een open keuken. De eenvoudige mogelijkheid tot contact tijdens het koken, intensiveert de familiale en de sociale verbinding.

Een open keuken is geïntegreerd in de woonruimte en past harmonieus in het geheel door de materialen en de kleuren van de keuken en de woonruimte op elkaar af te stemmen. Als u over voldoende ruimte beschikt, kunt u een keukeneiland bijplaatsen en daarin de kookplaat, de spoelbak en zelfs een aantal zitplaatsen verwerken. Als u barkrukken voorziet, kunnen uw gezin of uw gasten aan het aanrecht plaatsnemen. Koken wordt zo een sociale gebeurtenis. Een open keuken met eiland maakt de eenheid van de keuken met de woonkamernog sterker.

Voordelen en nadelen

Een open keuken biedt heel wat voordelen maar heeft ook nadelen.

 • Voordelen
  • Een open keuken creëert een ruimtegevoel.  
  • U hebt de mogelijkheid om van twee kleinere ruimtes, de keuken en de eetkamer, één grote open ruimte te maken.
  • U beschikt over meer werk- en opbergruimte.
  • In een open keuken kunt u contact behouden met uw huisgenoten en uw gasten tijdens het koken.
  • U kunt koken en tegelijkertijd een programma volgen op de tv in de zithoek.
 • Nadelen
  • Als u in een open keuken kookt, zullen de geuren zich in uw huis verspreiden.
  • De krachtige dampkap zal niet enkel de dampen optrekken, maar ook de lucht uit uw leefruimte wegzuigen.
  • Het lawaai in de keuken kan storend werken voor huisgenoten die lezen, studeren of tv-kijken in de woonkamer.
  • Kinderen kunnen gemakkelijker dicht bij de kookplaten of de oven geraken, wat erg gevaarlijk kan zijn.
  • In een open keuken kunt u de vuile vaat en de rommel moeilijker verbergen.
  • U hebt altijd een grotere ruimte te verwarmen omdat u de temperatuur niet voor de keuken apart kunt regelen.

Aandachtspunten

In een open keuken met kookeiland hebt u stroom, gas en een afzuigsysteem nodig. Als er in uw eiland een spoelbak met kraan komt, danmoet u de aan- en afvoer van water voorzien. Daarnaast vragen de verlichting en de afmetingen van het eilandextra aandacht. Het is ook belangrijk dat de keukenruimte ergonomisch is.

 • Ergonomie

Hoe beter de indeling van de keuken, hoe minder afstanden u moet afleggen. De afstand tussen de spoelbak en de kookplaat is daarom het best minder dan twee meter. Zorg er wel voor dat de ruimte tussen het eiland en de kasten minstens 90 cm is. Dat geeft u voldoende bewegingsvrijheid.

 • Afmetingen van het keukeneiland

Om voldoende bewegingsruimte te creëren, moet de afmeting van het eiland in optimale verhouding zijn met de beschikbare ruimte in de keuken. De gemiddelde afmetingen van een eiland zijn tussen de 2,50 en 2,70 meter in de breedte en ongeveer 1,10 meter in de diepte.

 • Verlichting in een open keuken met eiland

Het is praktisch dat het licht op uw handen gericht staat tijdens het koken. Zorg daarom dat de verlichting boven het werkblad is voorzien en niet in uw rug, anders krijgt u schaduwvorming op het werkblad. Boven een keukeneiland zijn inbouw- of opbouwspots de beste keuze als werkverlichting. Kies voor dimbare lampen of lichtbronnen met drie standen als u ook sfeerlicht aan het bargedeelte van het eiland wilt.

Ontmoet ons

Weet u exact hoe uw ideale keuken er uit moet zien of bent u op zoek naar inspiratie?

Laat u bij uw project op maat begeleiden door de gepassioneerde experts van Vanden Borre Kitchen. Kom ons een bezoekje brengen zodat we onze ideeën kunnen uitwisselen. Vertrouw ons uw verwachtingen, uw wensen en uw ideeën toe. In elk van onze winkels staat een speciale adviseur voor u klaar om naar u te luisteren en samen ideeën uit te wisselen. Wij kijken er alvast naar uit om u te leren kennen.

Afspraak plannen

Laat u inspireren

Ga op zoek naar inspiratie in onze catalogus

Bent u op zoek naar ideetjes of inspiratie voor uw toekomstige uitgeruste keuken? Bekijk dan zeker even onze online catalogus. Gelieve uw gegevens in het onderstaande formulier in te vullen als u onze catalogus wenst te ontvangen.

onze catalogue ontvangen