Onze expertise

De U-vormige keuken: voordelen, nadelen en aandachtspunten

28/10/2021

De U keuken heeft de ideale opstelling voor de praktische mens die graag alles bij de hand wil hebben. Omdat de basis van deze keukenvorm al veel plaats inneemt, moet u wel over voldoende ruimte beschikken. De U-vorm biedt extra mogelijkheden in vergelijking met andere keukenopstellingen.

De U-vormige keuken is ideaal om in grotere ruimtes in te richten. Bij dat soort keuken staan de keukenonderdelen tegen drie muurzijden en dus in een U-vorm. Maar u kunt ook creatief omgaan met dieopstelling. Als u de keukenonderdelen tegen twee wanden plaatst komt er een zijde vrij om een bar te plaatsen. Dat geeft een trendy uitstraling aan de keuken. Als u over een heel grote ruimte beschikt kan u zelfs een schiereiland of een kookeiland in de U-vormige keuken integreren.

Voordelen en nadelen

Elke vorm van keuken heeft zijn voordelen en nadelen.

 • Voordelen
  • Er zijn creatieve opstellingen en gevarieerde combinaties van keukenfaciliteiten uitvoerbaar.
  • In een U-vorm zijn er drie werkvlakken mogelijk. Dat geeft veel werkruimte waardoor verschillende mensen tegelijkertijd in de keuken kunnen werken.
  • Een U-vormige keuken is heel functioneel omdat alles binnen handbereik is.
  • Deze keukenopstelling is zeer ergonomisch en efficiënt.
 • Nadelen
  • Er gaat veel kastruimte verloren in de twee hoeken van de U-vorm.
  • Als u een uitvoering kiest met veel hangkasten, kan een U-vormige keuken een beklemmend gevoel geven.

Aandachtspunten

De minimale lengtemaat van de twee lange zijden in een U-vormige keuken is 240 cm. Om comfortabel te kunnen bewegen hebt u tussen de twee lange zijden een tussenruimte nodig van minimaal 150 cm.

Door logisch na te denken over hoe u uw keuken gaat gebruiken komt u tot een ideale indeling. Voorzie bijvoorbeeld een plaats om de potten en pannen te bewaren vlak bij de kookplaat en berg uw servies op in kasten die zich het dichtst bij de vaatwasmachine bevinden. Zo zorgt u ervoor dat alles moeiteloos bereikbaar is en dat u minder afstand moet afleggen. Dat werkt ergonomischer.

Een nadeel van een U-vorm is dat er veel kastruimte verloren gaat in de twee hoeken. U zou kunnen kiezen voor schuine keukenkastjes maar dat komt in de praktijk weinig voor. Een andere optie is de hoekkastlade of de carrouselkast.

Als u het belangrijk vindt om veel opbergruimte in de keuken te hebben, kan u ook opteren om van een van de drie zijden een kastenwand te maken. Door een kastenwand tot aan het plafond te plaatsen ontstaat er veel extra opbergruimte. Daarnaast kunt u er ook inbouwapparatuur in wegwerken, zodat er een rustig geheel ontstaat. Als u bijvoorbeeld aan de onderkant van de kastenwand de vaatwasmachine en de diepvriezer plaatst, kunnen de oven en de koelkast mooi op ooghoogte in de kastenwand komen. Het nadeel van een U-vormige keuken met kastenwand is wel dat er een deel van de werkruimte verdwijnt.

Ontmoet ons

Weet u exact hoe uw ideale keuken er uit moet zien of bent u op zoek naar inspiratie?

Laat u bij uw project op maat begeleiden door de gepassioneerde experts van Vanden Borre Kitchen. Kom ons een bezoekje brengen zodat we onze ideeën kunnen uitwisselen. Vertrouw ons uw verwachtingen, uw wensen en uw ideeën toe. In elk van onze winkels staat een speciale adviseur voor u klaar om naar u te luisteren en samen ideeën uit te wisselen. Wij kijken er alvast naar uit om u te leren kennen.

Afspraak plannen

Laat u inspireren

Ga op zoek naar inspiratie in onze catalogus

Bent u op zoek naar ideetjes of inspiratie voor uw toekomstige uitgeruste keuken? Bekijk dan zeker even onze online catalogus. Gelieve uw gegevens in het onderstaande formulier in te vullen als u onze catalogus wenst te ontvangen.

onze catalogue ontvangen