Onze expertise

Hoe uw houten keuken personaliseren ?

24/11/2021

Een houten keuken zorgt voor een warme en natuurlijke uitstraling. Hout past bij elke keukenstijl en voegt gezelligheid toe aan ieder interieur. De deskundige Kitchen Experts van Vanden Borre Kitchen maken uw gepersonaliseerde keuken perfect op maat en aangepast aan uw wensen en behoeftes.

Een houten keuken heeft kastfronten uit echt hout, ook wel fineerhout genoemd. Echt hout is een natuurproduct waardoor het variaties op het vlak van textuur en kleur vertoont. Bijgevolg is geen enkel houten front en geen enkele houten keuken dezelfde. Als niet alleen de kastfronten van hout zijn maar ook de binnenzijde van de kasten spreken we van een massief houten keuken. De achterwand van de kast en de ladebodems zijn meestal van een spaanplaat of multiplex gemaakt.

U kan ook opteren voor een keuken in houtlook met fronten in kunststof die op hout lijken. Daarbij is het basismateriaal spaanplaat (MDF) met een HPL-toplaag (laminaat). Een nadeel is dat u die fronten bij kleine beschadigingen niet kunt schuren, maar een vervangend front is wel verkrijgbaar.

Soorten hout

Een van de populairste houtsoorten voor keukens is eik. Die houtsoort past bij iedere keukenstijl. Eik kunt u voor zowel de keukenkastjes als voor het aanrechtblad gebruiken. Daarbij hebt u keuze uit traditioneel eikenhout (Europese eik), een lichtere houtsoort (Amerikaans witte eik) en een houtsoort met rozere kleur (Amerikaans rode eik). Andere veelgebruikte houtsoorten in de keuken zijn bijvoorbeeld notenhout (een mooie bruine kleur en een fijn strepenpatroon), beuk (wit tot licht geelbruin met een fijne nerf), steigerhout (ruw en ongeschuurd) of gerecycleerd hout.

Elke houtsoort heeft zo zijn eigen karakteristieke eigenschappen zoals de uitstraling en de kleur. Een keuken in massief hout heeft sowieso een stoerdere uitstraling dan een keuken met fineerhout. Eikenhout heeft opvallend sterke nerfstructuren en lijkt daardoor robuuster dan bijvoorbeeld beukenhout met een fijnere nerf. Bovendien kunt u de kleur van bepaalde houtsoorten aanpassen naar persoonlijke smaak door een behandeling met lak of beits. De afwerking van hout kan zowel strak als sierlijk zijn.

Het houten werkblad

Door de grote keuze aan houtsoorten zijn er mooie, contrasterende combinaties mogelijk tussen de keukenkasten en het werkbladom uw houten keuken te personaliseren. Een keukenwerkblad moet evenwel bestand zijn tegen dagelijks gebruik. Daarom kiest u voor een houten blad het best voor een harde houtsoort, zoals eik of essenhout voor lichtere kleuren, en kersen- of mahoniehout voor een donkerdere kleur met rode tint. Kersenhout is fijn van structuur en heeft een mooie gevlamde tekening wat zorgt voor een luxueuze uitstraling. Mahoniehout is een robuuste houtsoort en komt goed tot zijn recht in chiquere en exclusieve keukens.

Hout versus stijl en 100 % personalisatie

Vanden Borre Kitchen heeft een zeer uitgebreid aanbod van houten materialen, kleuren en afwerkingsmogelijkheden. Daardoor bent u bij ons verzekerd van een houten keuken met een uniek ontwerp dat volledig aan uw wensen en behoeftes is aangepast. We houden rekening met uw leefstijl en kookgewoontes om uw keukenruimte te optimaliseren en maatwerk tot op de millimeter te leveren. We kunnen uw houten keuken personaliseren in diverse stijlen.

Een keuken volledig in hout zorgt voor een klassieke uitstraling maar kan door de warme houtkleur toch een charmante en knusse sfeer creëren. Maar klassieke elementen zijn perfect te verenigen met moderne onderdelen. Bijvoorbeeld een traditionele houten vloer, tafel en kast gecombineerd met accenten in andere materialen of met moderne elementen, zoals een inox koelkast, maken het gehele plaatje al heel wat moderner.

Natuurlijke materialen komen dikwijls voor in een authentieke of landelijke stijl. De houten keuken is dan bijvoorbeeld gecombineerd met een breed, robuust fornuis en een werkblad in een ander materiaal. Eikenhout en natuursteen is bijvoorbeeld een geslaagde combinatie.

Ook in moderne keukens kan hout een hoofdrol spelen. Moderne houten keukenkasten zijn dikwijls uitgevoerd in een greeploos design. Het hout is dan veelal bewerkt tot een glad oppervlak. U kunt koel modern design of de monotonie van bijvoorbeeld wit, zwart of grijs ook doorbreken door veelvuldig met hout te combineren. Of wat dacht u van een houten keukeneiland?

In een industriële keuken kunnen houten kasten een perfecte balans vormen met bijvoorbeeld een robuust betonnen werkblad. Of u kunt verspreid in de keukenruimte stoere accenten leggen met elementen in een ruwe of massieve houtsoort.

Hout in combinatie met kleuren

U kan uw houten keuken ook personaliseren door de houtkleur te combineren met andere kleuren. In een eerder klassieke of landelijke stijl doen lichte pasteltinten het goed, maar u kan ook opteren voor opvallende, contrasterende kleuren tegen de muur om uw houten keuken op te fleuren of een modernere uitstraling te geven.

– Houten keuken met wit

Een houten keuken met een wit werkblad is tegenwoordig trendy. Een werkblad in corian of marmer bijvoorbeeld zorgt voor een strak en stijlvol contrast met houten kasten of een houten achterwand. Ook met een witte omkadering van de houten kasten of van het houten kookeiland kunt u een modern effect creëren. De lichte witte kleur geeft bovendien een ruimtelijk gevoel. Maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een witte keuken met een houten werkblad of een volledig witte houten keuken.

– Houten keuken met zwart

Een houten keuken met bijvoorbeeld een zwart werkblad in natuursteen zorgt voor een chique uitstraling. U kunt er ook voor kiezen om zwarte accenten te leggen met een zwarte kraan, spoelbak of spatwand. Of wat dacht u van een houtenkeuken met een zwart eiland ? Ook keukens met zwarte houten kasten zijn erg in trek. De combinatie van houtnerfstructuren met donkere kleurtinten zorgt voor een elegante en tijdloze look.

Onderhoud van hout

Hout is sterk en kan jarenlang mooi blijven als u het goed onderhoudt. Voor de dagelijkse reiniging mag u alleen gespecialiseerde reinigingsproducten gebruiken. Kleine krasjes of ondiepe beschadigingen zijn gemakkelijk weg te schuren. Om schade door vocht te voorkomen moet u de houten keuken regelmatig ventileren en de luchtcondities stabiel houden. Grote schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid kunnen hout doen werken, waardoor het als het ware krom trekt.

Een keukenwerkblad moet voldoen aan hoge eisen op het vlak van onderhoud en hygiëne. Daarnaast moet het hittebestendig zijn en bestand tegen vlekken, zuren en krassen. Een houten werkblad is door zijn open structuur heel gevoelig voor vocht en vlekken. In het algemeen is hout ook niet hitte-, vlek, en vochtbestendig. Dat kan wel worden opgelost met een beschermende toplaag. Bovendien moet een houten keukenblad minstens twee keer per jaar met olie worden ingewreven.

Ontmoet ons

Weet u exact hoe uw ideale keuken er uit moet zien of bent u op zoek naar inspiratie?

Laat u bij uw project op maat begeleiden door de gepassioneerde experts van Vanden Borre Kitchen. Kom ons een bezoekje brengen zodat we onze ideeën kunnen uitwisselen. Vertrouw ons uw verwachtingen, uw wensen en uw ideeën toe. In elk van onze winkels staat een speciale adviseur voor u klaar om naar u te luisteren en samen ideeën uit te wisselen. Wij kijken er alvast naar uit om u te leren kennen.

Afspraak plannen

Laat u inspireren

Ga op zoek naar inspiratie in onze catalogus

Bent u op zoek naar ideetjes of inspiratie voor uw toekomstige uitgeruste keuken? Bekijk dan zeker even onze online catalogus. Gelieve uw gegevens in het onderstaande formulier in te vullen als u onze catalogus wenst te ontvangen.

onze catalogue ontvangen