Onze expertise

Kies de kleuren van uw nieuwe keuken in 5 stappen

21/02/2019

Tips en tricks om de beste kleuren te kiezen voor je nieuwe keuken. Meubels, muren, accessoires,… Kies een sfeer die bij je past.

De kleuren van een nieuwe keuken kiezen, komt neer op het mooi combineren van de samenstellende delen. Aanvankelijk kan de waaier van beschikbare kleuren overdonderend zijn, maar dankzij enkele decoratietips kan je er zeker van zijn dat je de perfecte tinten kiest.

Ga voor een unieke keuken op maat, die helemaal voldoet aan jouw smaak. Vanden Borre Kitchen begeleidt je bij de keuze van je favoriete kleuren.

Na het kiezen van de toestellen en de opstelling, is de inrichting aan de beurt. En zo komen we al gauw bij het kiezen van de kleuren. Het is de bedoeling om tot een geheel te komen dat zowel trendy als tijdloos is.

De kleuren van je nieuwe keuken

De keuken is de centrale plek waar iedereen samenkomt in huis. ’s Morgens treffen we elkaar er voor het ontbijt. We komen er samen voor het vieruurtje na school of om te koken na het werk. Soms wordt er huiswerk gemaakt, vaak delen we er een koffietje. En ’s avonds, ten slotte, zitten we er allemaal samen aan tafel voor het avondmaal. De keuken brengt ons samen: het gezin, vrienden, er ontstaan kleine en grote herinneringen.

Je nieuwe keuken moet dus zowel comfortabel als stijlvol zijn. Na het kiezen van de toestellen en de opstelling, is de inrichting aan de beurt. En zo belanden we al gauw bij het kiezen van de kleuren.

Je wilt vooral een look verkrijgen die je nu mooi vindt, op het moment dat je je nieuwe keuken kiest, maar ook binnen 6 maanden, of 6 jaar… Je moet weten dat niet alle kleuren het goed doen in een keuken. En vooral bij het combineren van verschillende tinten ga je best niet roekeloos te werk. Je kleurencombinatie moet ervoor zorgen dat werkblad, vloer, meubels en muren samen één mooi geheel vormen. Wij begeleiden je bij het kiezen van de kleuren voor alle elementen van je nieuwe keuken.

1. Welke kleur kies je voor het werkblad en de vloer

De eerste stap bij de decoratie van een nieuwe keuken zijn de vaste elementen. Een houten parketvloer in warme tinten of een zwart-witte tegelvloer roepen een heel verschillende sfeer op.

De vloer is het minst aanpasbare element van je nieuwe keuken. Dus in functie van de kleur van de vloer kan je bijpassende kleuren kiezen voor de muren en de andere elementen.

Denk vervolgens aan het werkblad. Kies voor een duurzaam materiaal in kleuren die niet uit de mode gaan. Het is immers een onderdeel van je nieuwe keuken dat je niet zomaar vervangt naargelang de nieuwste modegrillen.

De kleur omringt je keukentoestellen, de spatwand, het houtwerk,…

2. De meubels en hun vele kleuren

Dan volgt de keuze van de kleuren voor de meubels. Hou je van houten kasten? Bekijk dan eens de tinten van de verschillende houtsoorten. Is dennenhout bijvoorbeeld eerder warm? Heeft notelaar een eerder koude kleur?

Je hebt twee keuzes: alle meubels in één tint of een palet van twee of meerdere tinten. Je houdt van rood maar durft niet voor een volledig rode keuken te gaan? Kies een keuken- of provisiekast in rood en kies meer neutrale kleuren voor de rest van de keuken.

 

Zo draagt een enkel meubel heel de kleur van je keuken. Bovendien is ze makkelijk te wijzigen, mocht je ze na enkele jaren toch beu zijn. Nog een trend die erg in is: het personaliseren van de keukenkasten – op vlak van het materiaal en de afwerking.

3. Kleurrijke muren

In een keuken zijn de muren de ‘kleurdragers’ bij uitstek. Kies een kleur met pit. Durf bijvoorbeeld voor geel, oranje, groen of roze te gaan… Zolang de kleur je maar een positief gevoel geeft.

Wees niet bang om levendige, intense kleuren te gebruiken. In een keuken zijn er niet vaak grote, lege muurvlakken. De kleur omringt je keukentoestellen, de spatwand, het houtwerk,… Een bruisende kleur laat al deze elementen nog mooier uitkomen en zorgt voor een poppy sfeertje. Als je bang bent te overdrijven, schilder dan enkel de plinten en de deurlijsten.

4. Alles past in een algemene sfeer

Er bestaan geen regels die stellen wat de beste kleuren zijn voor een keuken. Alles hangt af van de sfeer die je wilt bereiken. Pure esthetiek, een haven van rust of een creatieve ruimte, … alles is toegestaan! Maar opgelet: combineer niet meer dan 3 basiskleuren. Dit is een belangrijk decoratieprincipe dat geldt voor elke ruimte in huis. Ga ook niet voor alles in het wit, want dat komt koud en onpersoonlijk over.

Hou je van rustiek? Denk er dan aan dat groen een mooi contrast vormt bij een houten keuken. Hou je eerder van een moderne keuken? Kies dan witte meubels en één muur in een pittige kleur: snoepjesroze, citroengeel of turkoois.

Kies de kleuren van je nieuwe keuken in 5 stappen

Je kunt ook spelen met het contrast tussen houten kasten tegen een antracietgrijze muur. In een gesofisticeerde keuken zorgt een waaier van kleuren verdeeld over muren, keukenmeubels en toestellen vaak voor een geslaagd effect.

Wie het liever wat gewoner houdt, vertrouwt op naturelle, neutrale kleuren en geeft de voorkeur aan hout, roombeige, linnenwit, taupetinten,…

5. En toen was er licht

Wie kleur zegt, zegt uiteraard ook licht en dus verlichting. Bekijk de kleuren die je voorkeur wegdragen zeker ook eens bij natuurlijk en bij kunstlicht. Koude kleuren, zoals blauw, kunnen er overdag fris uitzien, maar bij kunstlicht eerder dof.

Vergeet ook niet dat je rekening moet houden met de oriëntatie van je keuken. Is ze op het noorden gericht? Kies dan eerder warme kleuren om de ruimte wat lichter te maken. Is ze op het zuiden gericht, dan heb je meer natuurlijke lichtinval en kan je voor minder felle kleuren kiezen, zoals beige, grijs of lichtblauw. Ga wel na of het zonlicht de kleuren in de kamer niet wijzigt. Denk er ook aan dat hoogglans- en satijnglansverf het licht beter weerkaatsen dan een matte verf. Ze zorgen dus voor meer licht in de ruimte.

Zoals je merkt, vraagt het kiezen van de kleuren voor je nieuwe keuken heel wat denkwerk. Maak je echter geen zorgen: onze keukenadviseurs bieden steun en inspiratie. Dit is nu eenmaal hun vak.

Ontmoet ons

Weet u exact hoe uw ideale keuken er uit moet zien of bent u op zoek naar inspiratie?

Laat u bij uw project op maat begeleiden door de gepassioneerde experts van Vanden Borre Kitchen. Kom ons een bezoekje brengen zodat we onze ideeën kunnen uitwisselen. Vertrouw ons uw verwachtingen, uw wensen en uw ideeën toe. In elk van onze winkels staat een speciale adviseur voor u klaar om naar u te luisteren en samen ideeën uit te wisselen. Wij kijken er alvast naar uit om u te leren kennen.

Afspraak plannen

Laat u inspireren

Ga op zoek naar inspiratie in onze catalogus

Bent u op zoek naar ideetjes of inspiratie voor uw toekomstige uitgeruste keuken? Bekijk dan zeker even onze online catalogus. Gelieve uw gegevens in het onderstaande formulier in te vullen als u onze catalogus wenst te ontvangen.

onze catalogue ontvangen