Onze expertise

Welke kleur voor de keuken kiezen ?

02/12/2021

Kleur is een van de grootste sfeermakers in een keuken. Elke tint heeft een bepaald effect op onze gemoedstoestand. Warme kleuren in uw keuken zullen zorgen voor een intiem gevoel, terwijl koude en kleurrijke tinten een frisse en levendige indruk creëren. Daarnaast kan de kleur op de muur een keuken groter of kleiner laten lijken.

Vooraleer u beslist welke kleur u een muur in de keuken wilt verven, doet u er goed aan even stil te staan bij de vaste elementen in de keuken. De vloer bijvoorbeeld wordt niet altijd vervangen bij de plaatsing van een nieuwe keuken. Een houten parketvloer in warme tinten roept een gans andere sfeer op dan een zwart-witte tegelvloer. U kan de muurkleur in de keuken het best aanpassen aan de sfeer en de kleur van de vloer. De positie van de vensters is dan weer bepalend voor de lichtinval en heeft ook een belangrijke invloed op de kleurkeuze.

Lichte versus donkere kleuren in de keuken

De kleuren die u kiest voor uw keuken zijn afhankelijk van uw persoonlijke smaak. Daarnaast kan ook de grootte van de beschikbare ruimte de kleur bepalen. Als u een kleine keuken hebt zijn lichte tinten beter, omdat ze een ruimte optisch kunnen vergroten. Donkere kleuren doen kleine ruimtes nog kleiner lijken. Als u een grote keuken hebt zijn donkere tinten wel een optie. Zwart kan uw keuken zelfs een glamoureuze uitstraling geven.

Ook de oriëntatie van uw keuken speelt een belangrijke rol. Is ze op het noorden gericht? Dan kunt u de ruimte wat lichter maken met eerder warme kleuren, als ze op het zuiden is gericht, hebt u meer natuurlijke lichtinval en kan u voor minder felle kleuren opteren, zoals beige, grijs of lichtblauw. Controleer even of het zonlicht de kleuren in de keuken niet wijzigt. Denk er ook aan dat hoogglans- en satijnglansverf het licht beter weerkaatsen dan een matte verf. Ze zorgen dus voor meer licht in de ruimte. Hoogglanskleuren komen mooi uit bij structuurrijke keukens (bv. eiken keukens). Keukenkasten met vlakke deuren ogen beter in combinatie met matte verf.

Voor welke muurkleur in de keuken zou u kiezen? Als u voor wit gaat, krijgt u een heldere keuken met een tijdloze kleur die koud of warm zal aanvoelen in functie van de gekozen kleurschakering. Pastelkleuren op de muur brengen meer leven in de keuken. Voor een klassevolle designkeuken opteert u beter voor een meer elegante donkere kleur. In een zwarte keuken is contrast belangrijk. Mat kan u combineren met glans, geglazuurde tegels met ruwe structuren, nieuw met oud, hout met steen.

Contrast creëren met kleurencombinaties

In heel wat hedendaagse keukens bepaalt een combinatie van kleuren de sfeer van de ruimte. Zo zijn zwart en wit elementaire kleuren die elkaar fantastisch aanvullen. Het stoere van zwart in combinatie met de luchtigheid van wit zorgt voor een unieke en contrasterende look. U kan bijvoorbeeld een wit-zwartverdeling maken tussen de hangkasten en de onderste kasten. De keuken krijgt dan een stoere uitstraling, oogt ruim en opvallende toebehoren of mooie apparaten komen beter tot hun recht. Bij een combinatie van zwart en wit is het beter dat de zwarte kleur niet overheerst. Omdat zwart meer aandacht opeist gaat u het best voor een verhouding met 70 % wit.

Hou er rekening mee dat bij een zwarte muur oneffenheden duidelijker zichtbaar zijn. Ga alleen voor zuiver zwart als u maar één accentkleur op de muren wilt. Puur zwart absorbeert de ruimte en maakt het contrast te hard. Het verschil tussen het donkerste grijs en zwart is nauwelijks zichtbaar maar laat wel een compleet andere indruk. U kan er ook voor kiezen om een muur zwart te verven met zwarte schoolbordverf. Zo kunnen huisgenoten of bezoekers leuke boodschappen achterlaten met krijt.

Wilt u een trendy keuken die toch gezelligheid uitstraalt? Dan combineert u zwart en wit het best met warme materialen die rijk zijn aan textuur. Hout bijvoorbeeld zorgt voor warmte in uw ruimte. Eik, beuk of kleuren in houtlook, in combinatie met de eerder monotone kleuren wit en zwart, zorgen voor een intieme sfeer. Als u houdt van modern, kan u wit en zwart ook combineren met beton of inox. Of u verft een muur in een pittige accentkleur, zoals een tint van groen, rood of oranje.

Een witte keuken

Een witte keuken is tijdloos en kan perfect worden gecombineerd met elke interieurstijl. Wit is een neutrale en elegante kleur die staat voor puurheid en niet onderhevig is aan interieurtrends. Soms kan wit klassiek en stijlvol ogen, andere keren strak en modern. U kan ervoor zorgen dat een witte keuken geen steriele indruk geeft door te combineren met elementen die er uitspringen door hun vorm of textuur. Enkele voorbeelden daarvan zijn vloeren, tapijten, keukenkasten, het werkblad, gordijnen en decoratie. De afwezigheid van opvallende kleuren geeft vormen en texturen extra aandacht. De uiteindelijke stijl van de keuken zal afhangen van de strakheid van de inrichting en de gekozen verlichting.

Een zwarte keuken

Donkere kleuren zorgen voor een luxueuze indruk en contrasteren mooi met lichte materialen zoals hout en wittinten. De laatste jaren zijn de keukens met zwarte houten kasten erg in trek. De combinatie van houtnerfstructuren met donkere kleurtinten zorgt voor een elegante en tijdloze uitstraling. Bent u wel fan van zwart maar vindt u een volledig zwarte keuken een stap te ver kies dan misschien voor een zwarte achterwand. U hebt de keuze uit verschillende soorten materialen, waaronder afwasbare verf, gelakt glas of kunststofplaten. Eventueel kan u combineren met een zwarte spoelbak en/of een zwarte kookplaat.  Kiest u voor zwarte kastfronten, laat dan achterwanden, vloer en/of keukentoebehoren wit. Deze combinatie heeft een stijlvolle uitstraling, zeker als het is uitgevoerd in hoogglans. Wilt u een meer rustige uitstraling? Ga dan voor zwart matglans. Zwart is geen trendkleur en past naadloos bij elke interieurstijl. In een donkere keuken hebt u wel een doordacht lichtplan nodig.

Ontmoet ons

Weet u exact hoe uw ideale keuken er uit moet zien of bent u op zoek naar inspiratie?

Laat u bij uw project op maat begeleiden door de gepassioneerde experts van Vanden Borre Kitchen. Kom ons een bezoekje brengen zodat we onze ideeën kunnen uitwisselen. Vertrouw ons uw verwachtingen, uw wensen en uw ideeën toe. In elk van onze winkels staat een speciale adviseur voor u klaar om naar u te luisteren en samen ideeën uit te wisselen. Wij kijken er alvast naar uit om u te leren kennen.

Afspraak plannen

Laat u inspireren

Ga op zoek naar inspiratie in onze catalogus

Bent u op zoek naar ideetjes of inspiratie voor uw toekomstige uitgeruste keuken? Bekijk dan zeker even onze online catalogus. Gelieve uw gegevens in het onderstaande formulier in te vullen als u onze catalogus wenst te ontvangen.

onze catalogue ontvangen