Onze expertise

Welke soort keuken past in uw keukenruimte en woonstijl ?

22/11/2021

De keuken is het hart van de woning. De vorm en de inrichting van die centrale leefruimte is afhankelijk van de beschikbare ruimte en van uw persoonlijke smaak. Daarnaast zijn er nog een aantal objectieve criteria, zoals het aantal gezinsleden en uw gewoonten in de keuken waarmee u rekening kunt houden als u het soort keuken kiest dat het best bij u past.

Het uitzicht van uw keuken is heel persoonlijk. U verkiest uiteraard de keuken die het best bij uw smaak en woonstijl aansluit. Wellicht verwacht u ook alle comfort om te koken en te ontbijten. Dan is het belangrijk dat u de beschikbare ruimte voor uw keuken optimaal benut, zodat uw keukenruimte ergonomisch is. Bovendien wilt u graag dat uw keuken zo volledig mogelijk is uitgerust en voorzien van geoptimaliseerde opbergmogelijkheden. Gelukkig hebt u niet alleen veel keuze uit keukenstijlen, ook de inrichtingsmogelijkheden of -oplossingen zijn talrijk.

Soorten keukens

Er zijn verschillende soorten keukens en in diverse vormen. U kan uw keuken perfect op maat laten maken op basis van uw persoonlijke smaak en behoeftes. Ga daarbij voluit voor het soort keuken dat in uw woonruimte past.

 • Open keuken of eilandkeuken

Een open keuken is geïntegreerd in de woonruimte. Als u over voldoende ruimte beschikt kan u een keukeneiland toevoegen en daarin de kookplaat, de spoelbak en zelfs zitplaatsen verwerken.

 • Halfopen keuken

Een halfopen keuken is gescheiden van het zitgedeelte met een toog of wand.

 • L-vormige keuken

Wilt u uw keuken in een hoek plaatsen, dan is een L-vormige keuken of hoekkeuken ideaal. Centraal is er nog voldoende ruimte voor een tafel of een eiland.

 • U-vormige keuken

Bij dit soort keuken staan de keukenonderdelen tegen drie muurzijden en dus in een U-vorm. De U-vormige keuken is ideaal om in grote ruimtes in te richten.

 • G-vormige keuken 

De G-vormige keuken gelijkt op het U-model. Het verschil zit in de uitbouw aan de open vierde zijde van de keukenruimte. Die uitbouw kan u gebruiken als eethoek, maar u moet daarvoor wel over een grote keukenruimte beschikken.

 • Dubbelwandige of parallelle keuken

Als er zich in uw keukenruimte een deur en een raam tegenover elkaar bevinden, is een dubbelwandige keuken de best denkbare opstelling. Dan is er een keukenzone voor en achter u.

 • Enkelwandige keuken of rechte keuken

Deze keukenvorm komt vooral voor in relatief kleine woningen. De ideale ruimte om een rechte keuken te plaatsen is tegen een lange muur.

Diverse keukenstijlen

Eens u uit alle soorten keukens hebt bepaald welke vorm het best in uw beschikbare ruimte past, kan u mogelijkheden afwegen op het vlak van de stijl van de keuken. Wellicht wilt u in de eerste plaats dat de keukenstijl aansluit met de interieurstijl van uw andere leefruimtes. Elke keukenstijl volgt in principe een aantal kenmerkende regels. Welke stijl u ook kiest, u zorgt er het best voor dat uw nieuwe keuken voldoet aan de hedendaagse normen van ruimte en comfort.

 • De landelijke keuken

In een landelijke of klassieke keuken vindt u de eerder traditionele opstelling van keukenkasten in combinatie met een tafel en stoelen. U hebt dan ook de ruimte nodig om die te plaatsen. De basisvorm is over het algemeen een L-vorm, al dan niet met een eiland. De typische stijlelementen van deze keukenstijl zijn sierlijke fronten, een schouw, een vrijstaande koelkast en fornuis, vitrinekasten met glas en het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout en terracottategels. De verwerking van veel details houdt de stijl klassiek. Als die details wegvallen kan de stijl modern landelijk ogen. Een landelijke keuken geeft een warm en rustig gevoel met tevens een vleugje romantiek en nostalgie.

 • De moderne keuken

Een moderne keuken heeft een strak en egaal uitzicht met een rustig lijnenspel. De vorm is dikwijls een L-vorm of een open keuken met eiland. Andere bepalende kenmerken van deze stijl zijn ruimtelijk ogende delen, de afwezigheid van hoeken, de verwerking van de apparatuur in de kasten, een greeploos design en het gebruik van roestvrij staal, beton of eventueel strak bewerkt hout. Een moderne keuken kan naadloos aansluiten met de rest van uw interieur.

 • De designkeuken

Een designkeuken heeft vooral een unieke, luxueuze uitstraling. Daarbij horen luxematerialen en luxekeukenapparatuur. Typische stijlkenmerken zijn een greeploos design, hoogglansfronten en het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout en natuursteen. Tegenwoordig zorgt ook duurzaam materiaal, zoals roestvrij staal of glas, voor de unieke designuitstraling.

 • De industriële keuken

De stijl van de industriële keuken is ontstaan als gevolg van de ombouw van oude fabrieken tot woonruimtes. Daarbij bleven bepaalde stoere onderdelen behouden om een unieke, robuuste uitstraling te creëren. De hedendaagse keuken met industriële look heeft ook stoere elementen, bijvoorbeeld fabriekslampen, een betonnen werkblad, keukenfronten van verweerd hout en details van roestvrijstaal of koper.

 • De tijdloze keuken

Een tijdloze keuken is een keuken die de tijd kan doorstaan. Dat type keuken heeft geen eigen stijlkenmerken maar is eerder een combinatie van klassiek en modern. De tijdloze keuken is dikwijls aangepast aan de karakteristieke aspecten van de woning, zoals bij een oud herenhuis of een boerderij.

Ontmoet ons

Weet u exact hoe uw ideale keuken er uit moet zien of bent u op zoek naar inspiratie?

Laat u bij uw project op maat begeleiden door de gepassioneerde experts van Vanden Borre Kitchen. Kom ons een bezoekje brengen zodat we onze ideeën kunnen uitwisselen. Vertrouw ons uw verwachtingen, uw wensen en uw ideeën toe. In elk van onze winkels staat een speciale adviseur voor u klaar om naar u te luisteren en samen ideeën uit te wisselen. Wij kijken er alvast naar uit om u te leren kennen.

Afspraak plannen

Laat u inspireren

Ga op zoek naar inspiratie in onze catalogus

Bent u op zoek naar ideetjes of inspiratie voor uw toekomstige uitgeruste keuken? Bekijk dan zeker even onze online catalogus. Gelieve uw gegevens in het onderstaande formulier in te vullen als u onze catalogus wenst te ontvangen.

onze catalogue ontvangen