De U-vormige keuken : voordelen, nadelen en aandachtspunten

De U keuken heeft de ideale opstelling voor de praktische mens die graag alles bij de hand wil hebben. Omdat de basis van deze keukenvorm al veel plaats inneemt, moet u wel over vol- doende ruimte beschikken. De U-vorm biedt extra mogelijkheden in vergelijking met andere keukenopstellingen. De U-vormige keuken is ideaal om in grotere ruimtes in te richten. Bij dat soort keuken staan de keukenonderdelen tegen drie muurzijden en dus in een U-vorm. Maar u kunt ook crea- tief omgaan met dieopstelling. Als u de keukenonderdelen tegen twee wanden plaatst komt er een zijde vrij om een bar te plaatsen. Dat geeft een trendy uitstraling aan de keuken. Als u over een heel grote ruimte beschikt kan u zelfs een schiereiland of een kookeiland in de U-vormige keuken integreren.

Voordelen en nadelen

Elke vorm van keuken heeft zijn voordelen en nadelen.

  • Voordelen

     o Er zijn creatieve opstellingen en gevarieerde combinaties van keukenfaciliteiten uitvoer-baar.
     o In een U-vorm zijn er drie werkvlakken mogelijk. Dat geeft veel werkruimte waardoor verschillende mensen tegelijkertijd in de keuken kunnen werken.
     o Een U-vormige keuken is heel functioneel omdat alles binnen handbereik is.
     o Deze keukenopstelling is zeer ergonomisch en efficiënt.

  • Nadelen

    o Er gaat veel kastruimte verloren in de twee hoeken van de U-vorm.
    o Als u een uitvoering kiest met veel hangkasten, kan een U-vormige keuken een beklem-mend gevoel geven.

Aandachtspunten

De minimale lengtemaat van de twee lange zijden in een U-vormige keuken is 240 cm. Om comfortabel te kunnen bewegen hebt u tussen de twee lange zijden een tussenruimte nodig van minimaal 150 cm.

Door logisch na te denken over hoe u uw keuken gaat gebruiken komt u tot een ideale indeling. Voorzie bijvoorbeeld een plaats om de potten en pannen te bewaren vlak bij de kookplaat en berg uw servies op in kasten die zich het dichtst bij de vaatwasmachine bevinden. Zo zorgt u ervoor dat alles moeiteloosbereikbaar is en dat u minder afstand moet afleggen. Dat werkt er- gonomischer. Een nadeel van een U-vorm is dat er veel kastruimte verloren gaat in de twee hoeken. U zou kunnen kiezen voor schuine keukenkastjes maar dat komt in de praktijk weinig voor. Een an- dere optie is de hoekkastlade of de carrouselkast.

Als u het belangrijk vindt om veel opbergruimte in de keuken te hebben, kan u ook opteren om van een van de drie zijden een kastenwand te maken. Door een kastenwand tot aan het pla- fond te plaatsen ontstaat er veel extra opbergruimte. Daarnaast kunt u er ook inbouwappa- ratuur in wegwerken, zodat er een rustig geheel ontstaat. Als u bijvoorbeeld aan de onderkant van de kastenwand de vaatwasmachine en de diepvriezer plaatst, kunnen de oven en de koel- kast mooi op ooghoogte in de kastenwand komen. Het nadeel van een U-vormige keuken met kastenwand is wel dat er een deel van de werkruimte verdwijnt.

Laat u verder inspireren door onze artikels

News

Volledig personaliseerbare keukens – van A tot Z

Artikel lezen
uitrusting

Keukens om uw seizoensgroenten in te bewaren

Artikel lezen
uitrusting

Een wijnkast in de keuken: dat past!

Artikel lezen
News

Echte zomerkeukens

Artikel lezen
uitrusting

Klaar voor de start ... En ... Vuur!

Artikel lezen
Vorige
Volgende