Wat zijn de kenmerken van een landelijke keuken?

Wellicht wilt u graag een keukenstijl die perfect aansluit op de interieurstijl van uw andere leefruimtes. Een tijdloze landelijkekeuken verenigt de charme van het authentieke met hedendaags comfort, en komt zowel in een klassiek als in een modern interieur tot zijn recht. Bovendien kunt u uw landelijke keuken met persoonlijke accenten eerder klassiek landelijk dan wel modern landelijk maken.

Elke keukenstijl volgtin principeeen aantal kenmerkende regels. De meeste landelijke keukens zijn gemaakt in gelakt of massief hout. Het voordeel van massief hout is dat ze een natuurlijke warmte uitstralen, en dat u ze goed kunt combineren met heel wat andere materialen. Daarnaast is het gebruik van veelal ingetogen, serene tinten, zoals natuurtinten, pastels en onopvallende kleuren de gewoonte. Harde kleuren komen in landelijke keukens minder voor, tenzij misschien in een bewerkte versie, zoals verouderd rood of vergrijsd groen.

Algemene kenmerken van een landelijke keuken

Een landelijke of klassieke keuken geeft een warm en rustig gevoel met een vleugje romantiek en nostalgie. Nobele en natuurlijke materialen zorgen voor een rustieke en elegante uitstraling. In deze stijl vindt u de eerder traditionele opstelling van keukenkasten in combinatie met een tafel en stoelen. U hebt dan ook de ruimte nodig om die te plaatsen. Over het algemeen is de basisvorm een L-vorm, al dan niet met een eiland, maar ook andere vormen zijn denkbaar. Bij de indeling van een landelijke keuken is de prominente positionering van de kookplaat en de spoelbak essentieel. Om het traditionele gevoel te behouden kunt u moderne apparatuur, zoals de frigo, de diepvriezer, de microgolfoven en de vaatwasmachine uit het zicht installeren.

Klassiek landelijk

De typische stijlelementen van de landelijke keuken zijn een schouw, een massieve gootsteen, een spatwand met retrolook, sierlijke fronten, vitrinekasten met glas en het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout, natuursteen en terracottategels. Het kookgedeelte bestaat dikwijls uit een losstaand element waarin de oven en de kookplaat gecombineerd zijn, zoals een fornuis met gaskookplaat. De spoelbak staat meestal ook op zich en is zelden in het werkblad ingewerkt. De verwerking van veel authentieke details, zoals handgrepen of retrokranen in goud of brons, zorgen voor een luxueuze uitstraling, maar houden de stijl klassiek. Als die details wegvallen, kan de stijl modern landelijk ogen.

Modern landelijk

Ondanks hun klassieke, nostalgische sfeer kunnen landelijke keukens ook modern aanvoelen als u ze met de laatste woontrends combineert. Een witte hoogglanskeuken als basis, in combinatie met een massief houten kastenwand, een aanrechtblad in natuursteen en klassieke ornamenten, zoals sokkels en staanders, zorgt voor een modern landelijke uitstraling. Het gebruik van zwarte en stalen accenten zijn andere voorbeelden om een moderne toets te geven aan uw landelijke keuken. Zo voegen grote gelaste stalen handgrepen stoerheid en robuustheid toe op eikenhouten fronten.

Personalisatie en op maat

De landelijke stijl is sterk voor interpretatie vatbaar. Daarbij zijn er diverse samensmeltingen met andere stijlen mogelijk. Hoe de ideale landelijke keuken eruitziet, hangt af van uw persoonlijke smaak. U kunt uw landelijke keuken een extra persoonlijk tintje geven door verschillende toebehoren en tierelantijntjes toe te voegen: potjes met kruiden op een plank, pannen in open kasten, pollepels en ander keukengerei naast de kookplaat. Zo creëert u zelf de gewenste sfeer in uw keuken. Welke stijl of variant u ook kiest, het is belangrijk dat uw keuken voldoet aan de hedendaagse normen van ruimte en comfort. Als u goed weet wat u wilt en uw landelijke keuken perfect wilt laten aansluiten op uw wensen en behoeften, kunt u er ook voor opteren om een landelijke keuken op maat te laten maken.

Laat u verder inspireren door onze artikels

News

Volledig personaliseerbare keukens – van A tot Z

Artikel lezen
uitrusting

Keukens om uw seizoensgroenten in te bewaren

Artikel lezen
uitrusting

Een wijnkast in de keuken: dat past!

Artikel lezen
News

Echte zomerkeukens

Artikel lezen
uitrusting

Klaar voor de start ... En ... Vuur!

Artikel lezen
Vorige
Volgende