Welk uitzicht voor een witte keuken kiezen ?

De trend is hoe langer hoe meer dat de keuken een eenheid vormt met de andere leefruimtes van de woning. Daarbij evolueert een witte keuken naar een gewaardeerd architecturaal onderdeel van het huis want wit is een kleur die ook in veel interieurs rijkelijk aanwezig is. Denk maar aan deuren, plinten, trappen en vensterramen. Voor heel wat huisgezinnen is een witte keuken dus een logische keuze.

Een witte keuken is tijdloos en al jarenlang populair. Wit is een neutrale en elegante kleur, oogt fris en puur en is niet onderhevig aan interieurtrends. Soms doet wit klassiek en stijlvol aan, in andere gevallen strak en modern. Door de lichte kleur zorgt wit ook voor een ruimtelijk gevoel.

Wit geeft de mogelijkheid om te contrasteren met bijvoorbeeld gekleurde tinten van de vloer, een donker aanrechtblad of houten details. Door te combineren met elementen die er uitspringen door hun vorm of textuur kan u ervoor zorgen dat een witte keuken geen steriele indruk geeft.

Volledig witte keuken

Als u een kleine keukenruimte hebt, is een witte keuken sowieso een goede keuze. Met bovenkasten tot tegen het plafond en witte fronten kan u een kleine keuken luchtiger maken en ruimer doen lijken. Een witte keuken is dikwijls uitgerust met een donker werkblad, maar tegenwoordig is een wit aanrechtblad heel trendy, bijvoorbeeld in wit marmer. Ook een spoelbak in wit is hoe langer hoe meer in trek. Die kan mooi worden weggewerkt in een wit werkblad. Dat versterkt het frisse en ruimtelijke karakter van de keuken. Een spatwand met witte keukentegels is makkelijk te onderhouden en geeft bovendien een luxueuze uitstraling. Om het strakke uitzicht van een witte keuken af te maken kan u bijvoorbeeld gaan voor een witte industriële gietvloer.

Witte keuken met kleurvariaties

Voor een witte keuken kiezen heeft het voordeel dat u ze kan combineren met een oneindig aantal kleuren en afwerkingen, zodat u er elke stijl mee kan creëren. Zo kan u een strakke witte lijn voor uw keuken aanhouden en enkel de keukenmuren een accentkleur geven of de witte kleur contrasteren met vloertegels in een donkere tint. Tegels in olijfgroen, antracietgrijs, zwart of natuurlijke tinten bruin bijvoorbeeld doen het goed.

Als u ook het wit van de keuken zelf wat wilt doorbreken, dan kan u combineren met bovenkasten in een andere kleur, zoals antracietgrijs. Wit en grijs gaan goed samen. Donkergrijs met wit geeft een contrasterend effect, terwijl wit met lichtgrijs een rustige uitwerking heeft. Een witte keuken met grijze elementen past bij een modern of industrieel interieur.

Ook de combinatie van wit en zwart werkt goed. Het stoere van zwart in combinatie met de luchtigheid van wit levert een unieke en contrasterende look op. U kan bijvoorbeeld een wit-zwartverdeling maken tussen de hangkasten en de onderste kasten. Of kleur enkel de kastfronten zwart en laat de achterwanden, de vloer en de keukentoebehoren wit. Die combinatie heeft een stijlvolle uitstraling, zeker als het is uitgevoerd in hoogglanszwart. Of leg enkel wat zwarte accenten met een zwarte kraan, spoelbak, grepen, plinten, of een zwart aanrechtblad. Donkere kleuren zorgen voor een luxueuze indruk.

Maar misschien houdt u eerder van een intiemere sfeer. Dan kan u kiezen voor een witte keuken met een houten werkblad of andere houtelementen.

Witte keuken in combinatie met hout

Een volledig witte keuken kan kil en steriel overkomen. Toch kan u ervoor zorgen dat een witte keuken ook gezelligheid en warmte uitstraalt. Zo kan u voor een witte houten keuken kiezen of voor een witte keuken met een houten werkblad. Elk houten aanrechtblad is uniek. Hout is een natuurlijk materiaal en versterkt het leefgevoel in de keuken. Daarnaast is hout ook verkrijgbaar in diverse soorten. Door te opteren voor een harde houtsoort, zoals eik of beuk creëert u een stoere, robuuste uitstraling. Hou er wel rekening mee dat harde houtsoorten veel onderhoud vragen. Een zachte houtsoort, zoals teak, is gemakkelijker te onderhouden.

Een witte keuken met hout is een tijdloze combinatie en sluit perfect aan bij een landelijke stijl. Zelfs als u alleen wat houten keukentoebehoren toevoegt, creëert u al meer sfeer. Brood- of snijplanken, dienbladen of keukengerei maken uw witte keuken veel warmer. Een huidige trend is om bij een witte keuken een vloer met een natuurlijke uitstraling te kiezen. Vloeren in wit, grijs, diepzwart, oud hout of tegels in houtlook zijn daarbij de toppers.

Matwit of hoogglanswit?

U kan in een witte keuken ook een verschil maken met de afwerking. Een matte afwerking is eerder tijdloos terwijl hoogglans uw witte keuken een chique look en een designcachet geeft. De keuze voor een matwitte of voor een hoogglanswitte keuken hangt vooral af van uw persoonlijke smaak.

Het verschil zit vooral in de uiteindelijke look van uw keuken. Als u kiest voor een witte keuken in hoogglans, met gladde fronten, dan opteert u wellicht voor een designuitstraling met eenvoudige handgrepen, geïntegreerde handgrepen of zelfs helemaal geen handgrepen. Hoogglanswitte keukens zijn trendy en hebben een modieus aanzicht. De laklaag brengt door de weerspiegeling een ruimtelijk effect teweeg. Een keuken in hoogglans wekt ook een opgeruimd gevoel op en past zowel in een landelijke, moderne als industriële omgeving.

U kan het licht van uw witte keuken ook wat verzachten met matte fronten. Omdat die niet weerschijnen, gaat de keuken op in uw huis. Vlakke deuren of kaderdeuren zorgen eerder voor een tijdloze en landelijke stijl. Een matwitte keuken zonder handgrepen past in een moderne of industriële omgeving. Kiest u voor een matwitte keuken met handgrepen, dan creëert u een klassieke uitstraling.

In een witte keuken met hoogglansafwerking zult u sneller vlekken en vingerafdrukken zien, maar die zijn gemakkelijk te onderhouden met een vochtige doek. Bij een matte witte keuken vallen vingerafdrukken minder snel op.

Het komt er dus op aan dat u uitzoekt welke afwerking het beste bij uw levensstijl past en welk uitzicht u aan uw witte keuken wilt geven.

Laat u verder inspireren door onze artikels

News

Volledig personaliseerbare keukens – van A tot Z

Artikel lezen
uitrusting

Keukens om uw seizoensgroenten in te bewaren

Artikel lezen
uitrusting

Een wijnkast in de keuken: dat past!

Artikel lezen
News

Echte zomerkeukens

Artikel lezen
uitrusting

Klaar voor de start ... En ... Vuur!

Artikel lezen
Vorige
Volgende