Onze expertise

Welk uitzicht voor een zwarte keuken kiezen ?

26/11/2021

De zwarte keuken is al enkele jaren bezig aan een echte opmars. Hoe langer hoe meer mensen zijn het erover eens dat een donkergetinte keuken luxe en design uitstraalt. Met de juiste inrichting en decoratie kan u ook voor warmte en gezelligheid zorgen in een zwarte keuken.

Een zwarte keuken past in iedere stijl en in ieder interieur. Zwart oogt strak en modern maar misstaat ook niet in een landelijk kader. En zeker in een industriële inrichting komt een zwarte keuken volledig tot zijn recht. Als u over een kleine keukenruimte beschikt is een donkere of zwarte keuken wellicht een minder goede keuze omdat u de keukenruimte dan optisch kleiner laat lijken. Hou er ook rekening mee dat zwart het licht absorbeert waardoor er veel natuurlijk licht of extra kunstlicht nodig is.

Volledig zwarte keuken

Tegenwoordig zijn keukenruimtes over het algemeen meer open en ruimer. Daardoor is de drempel om voor de gedurfde optie van een zwarte keuken te gaan heel wat verlaagd. Donkere kleuren hebben een rustgevend effect en creëren een stoere uitstraling. Omdat inbouwapparatuur dikwijls ook donker van kleur is, zorgt de zwarte kleur bovendien voor een naadloze overgang. In het bijzonder een zwarte keuken met hoogglansafwerking matcht perfect met de keukenapparatuur die evenzeer glanst.

Om het effect van een zwarte keuken wat minder overweldigend te maken kan u opteren voor matzwarte keukenkasten. In combinatie met bijvoorbeeld een zwart werkblad in marmer creëert u zo een chique uitstraling. Alternatieve materialen voor een zwart werkblad zijn onder meer composiet, graniet en keramiek. In een matzwarte keuken komt een zwarte spoelbak en kraan goed tot zijn recht. Die elementen gaan dan volledig op in het donkere keukeninterieur en zorgen voor eenheid. Kiest u voor een zwarte spatwand, dan hebt u de keuze uit verschillende materialen waaronder afwasbare verf, gelakt glas of kunststofplaten. De laatste tijd zijn keukens met zwarte houten kasten erg in trek. De combinatie van houtnerfstructuren met donkere kleurtinten zorgt voor een elegante en tijdloze look.

Zwarte keuken in combinatie met kleurvariaties

U kan de keuken volledig in dezelfde tint houden of juist zorgen voor contrast. Zwart is een zeer duidelijke kleur die mooie lijnen creëert met een lichte, contrasterende kleur. De combinatie van zwart en wit bijvoorbeeld werkt goed. Zo kan u een zwart-witverdeling maken tussen de hangkasten en de onderste kasten, of de donkere keuken opvrolijken met elementen in andere kleuren, zoals de spoelbak en de kraan in matwit, koper of goud. In een zwarte keuken kan u eindeloos variëren met diverse kleine kleuraccenten die uw keuken telkens een andere uitstraling geven. Donkere, matte pasteltinten op de muur en natuurlijke elementen doen het ook erg goed.

U kan natuurlijk voor een keuken kiezen in een lichtere tint en zwarte accenten leggen met een zwarte kraan, spoelbak, handgrepen, werkblad, achterwand, plinten of tegels. Of wat dacht u van een witte keuken met een zwart eiland? En zwart hoeft niet per se pikzwart te zijn: donkergrijs, antraciet en diepblauw bijvoorbeeld geven hetzelfde effect. In een zwarte keuken vindt u dikwijls een mix van verschillende donkere tinten. Een voorbeeld daarvan is een keuken met zwarte kasten en deurtjes gecombineerd met een grijs betonnen werkblad.

Zwart is niet alleen mooi in contrast met andere kleuren, maar ook perfect om te combineren met diverse materialen en verschillende keukenstijlen. Een zwarte keuken past in alle woonstijlen, maar leent zich in het bijzonder voor moderne en industriële inrichtingen. De keuken heeft dan dikwijls een robuuste uitstraling door de combinatie met materialen zoals natuursteen, metaal, beton of onbewerkt hout. Hebt u liever een wat intiemere sfeer? Zwart in combinatie met houtkleuren en houtmaterialen geeft de ruimte alvast een warmere en gezellige uitstraling. U kan er natuurlijk ook voor kiezen om uw landelijke of klassieke keuken een wat modernere look te geven met slim gekozen zwarte elementen.

Zwarte keuken met hout

Een zwarte keuken met hout zorgt voor rust en sereniteit uit. Alle tinten hout zijn perfect met zwart combineerbaar. U kan zelf bepalen hoe donker of hoe licht de look van uw keuken mag zijn. Als u zwarte keukenkastjes combineert met een houten werkblad, creëert u een landelijke uitstraling. Fronten met diepe groeven of kaders sluiten naadloos bij die stijl aan.

Elk houten werkblad is uniek. Als u opteert voor een harde houtsoort, zoals eik of beuk, hou er dan rekening mee dat die veel onderhoud vragen. Een zachte houtsoort, zoals teak, is gemakkelijker te onderhouden. Massief hout geeft een robuustere uitstraling en matcht perfect in een industriële stijl.

Naast een houten werkblad kan u hout nog op verschillende andere manieren gebruiken om de donkere kleur van een keuken te doorbreken. Denk maar aan een houten kastenwand in combinatie met een zwart eiland, of aan hout als blikvanger op een gedeelte van de kasten. Zelfs als u alleen wat houten keukentoebehoren als decoratie toevoegt creëert u al meer sfeer. Brood- of snijplanken, dienbladen of keukengerei maken uw zwarte keuken veel warmer.

Hoogglanszwarte of matzwarte keuken?

Zwarte keukens stralen luxe uit en dat is zeker het geval voor hoogglanszwarte keukens. De hoogglanselementen weerkaatsen het licht waardoor de keukenruimte ruimer lijkt. In zo’n keuken vindt u veelal moderne, strakke afwerkingen, zoals greeploze kastjes en lades. Op hoogglansoppervlaktes zult u wel snel vetvlekken en vingerafdrukken zien, maar die zijn gemakkelijk te onderhouden met een vochtige doek. Met een handgreep op de kasten kan u ook al veel van die vuile plekken vermijden.

In matzwarte keukens vallen vingerafdrukken minder snel op. Een afwerking met matte fronten reflecteert bovendien niet. Dat zorgt voor een rustigere sfeer.

De keuze voor een matzwarte of voor een hoogglanszwarte keuken hangt vooral af van uw persoonlijke smaak. Daarnaast komt het erop aan dat u uitzoekt welke afwerking het beste bij uw levensstijl past en welk uitzicht u aan uw zwarte keuken wilt geven. Laat u inspireren door Vanden Borre Kitchen. U kan er een zwarte keuken kiezen uit modellen met diverse sferen en afwerkingen. Wat vindt u bijvoorbeeld van Volga, Colorado Siena Xtreme, Colorado, Clyde of Yula ?

Ontmoet ons

Weet u exact hoe uw ideale keuken er uit moet zien of bent u op zoek naar inspiratie?

Laat u bij uw project op maat begeleiden door de gepassioneerde experts van Vanden Borre Kitchen. Kom ons een bezoekje brengen zodat we onze ideeën kunnen uitwisselen. Vertrouw ons uw verwachtingen, uw wensen en uw ideeën toe. In elk van onze winkels staat een speciale adviseur voor u klaar om naar u te luisteren en samen ideeën uit te wisselen. Wij kijken er alvast naar uit om u te leren kennen.

Afspraak plannen

Laat u inspireren

Ga op zoek naar inspiratie in onze catalogus

Bent u op zoek naar ideetjes of inspiratie voor uw toekomstige uitgeruste keuken? Bekijk dan zeker even onze online catalogus. Gelieve uw gegevens in het onderstaande formulier in te vullen als u onze catalogus wenst te ontvangen.

onze catalogue ontvangen