Ontdek de nieuwste keukentrends

Wat maakt van een keuken een échte leefkeuken en wat zijn de nieuwste trends ?

[Translate to Dutch:]

De keuken is de plek in je woning waar je de meeste tijd doorbrengt. Een polyvalente ruimte die om veel meer dan koken alleen draait. Je wordt er wakker en drinkt er een theetje voor het slapengaan. Tijdens feestjes vind je er de meeste mensen (of toch zeker de meest interessante). Wat maakt van een keuken een échte leefkeuken en wat zijn de nieuwste trends ?

Je eerste shot koffie, een late brunch in het weekend, doordeweeks telewerken of huiswerk maken, lekker eten met je huisgenoten, vrienden en familie ontvangen, een gezellige babbel of een uitgebreid diner... Een keuken moet tegenwoordig van alle markten thuis zijn. Wat enkele tientallen jaren geleden vaak nog een klein, afgezonderd kamertje was, is nu het kloppend hart van de woning. Waarop moet je letten als je een nieuwe keuken kiest en wat zijn de trends in keukenland ?

Het eilandgevoel

Kleine keukens, grote keukens, bijna allemaal hebben ze een eiland. Vraag advies aan een Vanden Borre Kitchen Expert om te ontdekken hoe een keukeneiland zo ergonomisch en esthetisch mogelijk in jouw leefkeuken kan passen. De voordelen van een eiland zijn duidelijk : niet alleen beschik je over een ruim werkblad, in de kasten eronder kan je ook heel wat keukenspullen kwijt. Je kan er aan werken en aan eten (zeker als je een apart zitgedeelte voorziet). Ben je meer het aperitieftype ? Een verhoogd eiland zorgt voor een instant bargevoel, zeker in combinatie met leuke krukjes.

Waar is de dampkap ?

In elke open keuken is een afzuigkap een must, maar ze hoeft daarom niet op te vallen, wel integendeel. Toch zeker in strakke,  hedendaagse keukens. De afzuigkap van tegenwoordig is discreet maar daarom niet minder efficiënt. We onderscheiden vier types.

  • De verzonken afzuigkap. Hou je van een zen interieur maar niet van kookgeurtjes, ga dan voor een geïntegreerde dampkap centraal in je kookblad. Zo'n afzuigkap is bijzonder efficiënt, want ze bevindt zich vlakbij de dampende potten en pannen.
  • De tafeldampkap. Als je niet kookt, is ze niet te zien. Dampkap nodig ? Dan glijdt ze statig omhoog uit je eiland en dient ze ook als spatwand. Na het koken verzinkt ze weer in het eiland. Ideaal in een minimalistisch keukendesign.
  • De inbouwdampkap. Nog een manier om een dampkap onzichtbaar te maken : volledig ingebouwd in het plafond of in de bovenste keukenkasten.
  • De pendeldampkap. Ook een oplossing om de dampkap minimaal te houden : een aan kabels opgehangen model. Let op, hierbij kan je alleen voor een recirculerend model kiezen. De drie andere modellen kunnen ook naar buiten afvoeren.

Hoe kies ik het juiste werkblad ?

Ook maak je de juiste keuze in werkbladen, bijna oneindig qua materialen, mogelijkheden en met grote budgettaire verschillen ? Om te ontdekken welk werkblad het best bij jou past, zal de Vanden Borre Kitchen Expert je een aantal vragen stellen: wat zijn je persoonlijke voorkeuren ? Wil je graag een volledig onderhoudsvrij werkblad, ga dan voor HPL (high pressure laminate), glas, composiet of (wel wat duurder) keramische steen of Dekton. Hou je van natuurlijke materialen, dan zijn natuursteen en massief hout een mogelijke optie (als je niet opziet tegen onderhoud).

 

 

Kies ik best voor energiezuinige toestellen ?

Ook wat betreft keukenelektro maakt Vanden Borre Kitchen het verschil, dankzij het partnerschap met elektrospecialist Vanden Borre. Dat betekent niet alleen een bijzonder grote keuze aan toestellen, maar ook heel veel expertise.

De tip van de Kitchen Expert: "Energiezuinige toestellen zijn zeker een verstandige keuze : je betaalt iets meer bij aankoop, maar je verdient die meerprijs terug doordat toestellen met een energielabel A veel minder energie verbruiken dan een C of D. Dit geldt vooral voor toestellen die 24/24 gebruikt worden, zoals een koelkast of een diepvries. Ook bij een intensief gebruikt toestel als een vaatwasser merk je het verschil. Bij een oven die je maar heel occasioneel gebruikt, is het minder belangrijk welk energielabel hij draagt."

Laat u verder inspireren door onze artikels

News

Volledig personaliseerbare keukens – van A tot Z

Artikel lezen
uitrusting

Keukens om uw seizoensgroenten in te bewaren

Artikel lezen
uitrusting

Een wijnkast in de keuken: dat past!

Artikel lezen
News

Echte zomerkeukens

Artikel lezen
uitrusting

Klaar voor de start ... En ... Vuur!

Artikel lezen
Vorige
Volgende