Wij gaan voor nul afval: 8 tips voor een meer ecologische keuken

Het sorteren van afval, het plaatsen van een composthoop en het verminderen van voedselverspilling. Ecologische reflexen die gemakkelijk over te nemen zijn, vinden hun plek in uw keuken. Niet alleen in de indeling van uw keuken, maar ook in de manier waarop u winkelt en maaltijden bereidt, is het mogelijk om aan de planeet te denken. 8 tips voor een meer ecologische keuken.

Duurzame materialen selecteren

Bij het ontwerpen van uw ingerichte keuken, kunt u kiezen voor meer ecologische materialen. Hiervoor wordt de jacht op VOS (vluchtige organische stoffen) gestart. Van verf tot vernis en van vloerbedekkingen tot meubels, u kunt hun samenstelling zorgvuldig bestuderen. Producten worden nu ingedeeld in vier categorieën, variërend van A+ tot C (hoge emissies). Er bestaan ook veel milieulabels. Dit is het geval met de PEFC- certificering (Pan European Forest Certification) waarvan sommige van onze meubelen profiteren.

Gebruik waar mogelijk ruwe, duurzame en recyclebare materialen zoals massief hout, roestvrij staal, natuursteen, enz.

Kies voor milieuvriendelijkere huishoudapparaten

Ovens, koelkasten en kookplaten, uw huishoudelijke apparaten verbruiken meer of minder energie, afhankelijk van het gekozen model. Als u op zoek bent naar zuinige apparaten, is het een goed idee om producten met het label A tot A++ te selecteren. Alle vaatwassers van dit type hebben bijvoorbeeld een “eco”-modus die veel minder water verbruikt voor een onberispelijk resultaat. Deze keuze is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portefeuille.

Het verbruik van leidingwater verminderen

Het verbruik van leidingwater verminderen Om het bedrag van uw waterfactuur te beperken, bestaan er regelaars en beluchters die u op de kraan van uw gootsteen kunt installeren. Ze verminderen de waterdruk, maken het schuimend en aangenaam om aan te raken. Daarnaast kunt u het water waarmee u uw groenten gespoeld heeft, perfect gebruiken om aan uw planten te geven. Uiteraard is het belangrijk dat u een continue waterstroom vermijdt, vooral als u de afwas met de hand doet.

Kies op een verantwoorde manier voor leidingwater in plaats van flessenwater door het installeren van filters op uw kranen.

Milieuvriendelijk koken

Bij het bereiden van uw maaltijden kunt u bepaalde ecologische reflexen toepassen.

Zero waste concept. Textile eco bags, glass jars and bamboo toothbrush on light blue background

Door met een deksel te koken, bespaart u 20 tot 30% energie. Als u wilt zien wat er in uw potten en pannen gebeurt, kunt u kiezen voor glazen modellen.

Om water aan de kook te brengen, moet u er rekening mee houden dat inductie het water sneller laat koken. De elektrische waterkoker is ook een alternatief, hij is veel sneller en milieuvriendelijker dan een gewone pan.

– Gebruik potten en pannen waarvan de grootte aangepast is aan de afmetingen van de kookplaat. Op die manier vermijdt u dat er energie verloren gaat. - Geef de voorkeur aan zoveel mogelijk stomen, dit gaat niet alleen snel, het behoudt ook nog eens de vitaminen en mineralen in uw voedsel.

Vermijd voedselverspilling

Om voedselverspilling te beperken, zijn er twee belangrijke stappen die u moet volgen.

Het is belangrijk dat u een goed opbergsysteem heeft, op die manier kunt u vermijden dat u vaak voedsel weg moet gooien dat ergens onderaan de kast verzeild is geraakt. In uw koelkast kunt u producten met een korte einddatum voor vebruik vooraan plaatsen. Voor uw kasten zijn er tal van inrichtingsmogelijkheden die de ruimte optimaliseren: bars, ladeblokken, schuif- of hoekopbergmeubels, draaihekken, enz.

U kunt restjes bereiden, in plaats van ze weg te gooien. Recycleren is de oplossing! Fijn gehakt voor in de tomaten in combinatie met kip die nog over was van de dag ervoor, bouillon met de overschot van groenten, verloren brood als tussendoortje, enz.

Denk na bij het opstellen van uw boodschappenlijst

Alles begint met de boodschappen. Om afval te beperken, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor voeding in bulk. Het is zelfs mogelijk om uw eigen opbergmiddelen mee naar te winkel te nemen, denk bijvoorbeeld aan stoffen tasjes of bokalen. Ook biologische merken of lokale producenten maken deel uit van dit engagement. Daarnaast is het altijd een goed idee om te kiezen voor seizoensgroenten en -fruit, liefst nog van lokale producenten.

Afval sorteren

Zelfs als u uw hoeveelheid afval hebt verminderd, moet de rest nog gesorteerd worden. Hiervoor bestaan er verschillende modellen vuilbakken met meerdere componenten. Op die manier wordt het mogelijk om plastic van karton en huishoudelijk afval te scheiden.

Een composthoop aanleggen

Voor huishoudelijk afval is een composthoop de beste oplossing. Dankzij dit systeem beschikt u over een hoogwaardig substraat voor uw groene planten en bloembakken. Als u een balkon of een stuk grond heeft, vindt u hier ongetwijfeld wel een plekje voor. Maar ook voor binnen worden steeds meer innovatieve en esthetische apparaten gebruikt. Goed plannen, slim koken, conserveren en het sorteren van afval zijn enkele goedkope stappen die uw keuken ecologischer en zelfs economischer kunnen maken.

Laat u verder inspireren door onze artikels

News

Volledig personaliseerbare keukens – van A tot Z

Artikel lezen
uitrusting

Keukens om uw seizoensgroenten in te bewaren

Artikel lezen
uitrusting

Een wijnkast in de keuken: dat past!

Artikel lezen
News

Echte zomerkeukens

Artikel lezen
uitrusting

Klaar voor de start ... En ... Vuur!

Artikel lezen
Vorige
Volgende