Uw keuken organiseren: drie tips om uw keuken slim op te ruimen

Jouw keuken organiseren, is de ruimte optimaal benutten en functioneel maken. Check onze tips om in een uitgeruste keuken meer opgeruimd te kunnen werken.

Boodschappentassen die rondslingeren op het werkblad, open boekentassen van de kinderen op de tafel, een achtergelaten boek, een kopje dat niet terug in de kast gezet is … In een keuken heeft een gezin de slechte gewoonte om alles te laten rondslingeren. Hoe zorgt je ervoor dat de belangrijkste plaats van het huis ordelijk blijft? Met een goede organisatie uiteraard!

Jouw uitgeruste keuken zo goed mogelijk opruimen doet je door ze zo goed mogelijk in te delen en op de meest handige manier op te bergen.

1. Jouw keuken organiseren in ‘werkzones’

Om jouw keuken te organiseren, moet je een scheiding maken tussen drie zones of ‘werkdriehoeken’, ongeacht de grootte en de samenstelling van de ruimte:

  • Een afwaszone: met de gootsteen, de vaatwasmachine en de kasten met de kopjes en borden.
  • Een kookzone: met het fornuis, de oven en de kasten waarin kookgerei en schotels opgeborgen worden.
  • Een voorraadzone: met de koelkast en de voorraad met producten.

Die organisatie zorgt ervoor dat de hele familie instinctmatig weet waar elk voorwerp staat. Bovendien creëert je ook een soort routine tijdens het koken zodat je meer opgeruimd kunt werken.

2. Veelgebruikte voorwerpen binnen handbereik

Als logisch gevolg van bovenstaand punt is het aangeraden om jouw keuken slim op te ruimen. Zo bergt je kookgerei of huishoudapparaten die je minder vaak gebruikt op in hoge kasten of achter elektrotoestellen die je elke dag nodig hebt. Pannen en ovenschotels die je echter elke dag gebruikt, moet je steeds binnen handbereik hebben. Het is niet meer nodig om alle kasten leeg te maken wanneer je gaat koken, je weet immers perfect waar alles staat.

Voor zover het mogelijk is, houdt je het werkblad van jouw uitgeruste keuken vrij. Je kunt het blad daardoor gemakkelijker opruimen en schoonmaken. Zelfs als jouw favoriete interieurmagazine boordevol mooie foto’s van design kookspullen en opvallende glazen bokalen staat, is het nog steeds beter om het in de kast op te bergen.

3. Georganiseerd opbergen

Jouw keuken organiseren houdt ook in dat je jouw voedingsmiddelen, vaatwerk, benodigdheden en huishoudproducten intelligent opbergt. Kies voor kasten die de ruimte optimaal benutten en verplaatsingen gemakkelijker maken zodat je opgeruimd kunt koken:

  • een kruidenmolentje om in de hoek van een werkblad te plaatsen
  • grote schuifdeurkast naast de kookzone
  • schuiflade onder de gootsteen voor het opbergen van jouw vaatwasproducten, sponzen, handdoeken, …
  • ingebojouwde ruimtes of vakken onder het werkblad
  • opbergoplossingen om op te hangen aan de binnenkant van de kastdeuren

De basis van een goed georganiseerde keuken is haar inrichting.

Vertrojouw jouw keukenspecialist en geniet van een uitgeruste, slimme keuken.

Laat u verder inspireren door onze artikels

News

Volledig personaliseerbare keukens – van A tot Z

Artikel lezen
uitrusting

Keukens om uw seizoensgroenten in te bewaren

Artikel lezen
uitrusting

Een wijnkast in de keuken: dat past!

Artikel lezen
News

Echte zomerkeukens

Artikel lezen
uitrusting

Klaar voor de start ... En ... Vuur!

Artikel lezen
Vorige
Volgende