Keuken voor kinderen: de voordelen van veilige meubels

Een keuken voor kinderen bevat veilige meubels, een veilige inrichting en accessoires zonder gevaar. Ontdek onze keukens zonder risico‘s.

Net als voor volwassenen is de keuken voor kinderen een leefruimte, de belangrijkste plaats van het huis. Ze vertoeven er niet alleen om te eten maar ook om huiswerk te maken en samen met de ouders te koken. Het is dus van essentieel belang dat de keuken veilig ingericht wordt. Bescherm jouw kinderen tegen de meest voorkomende huishoudelijke ongevallen met onze keukenveiligheidstips.

Maak onderverdelingen in jouw kindvriendelijke keuken

De eerste stap om jouw keuken ‘kindvriendelijk’ te maken, is het kiezen van een veilige inrichting. Plaats elementen met dezelfde functie naast elkaar. In een hoek maakt u bijvoorbeeld een waterpunt met de gootsteen en de vaatwasmachine. Op een andere plaats creëert je een kookpunt met het fornuis en de oven. Ten slotte plaatst je de koelkast apart.

Op die manier wordt het eenvoudiger om jouw kleine kinderen uit de buurt van warmtebronnen te houden. Zorg er dus voor dat de oven en de kookplaten op een afstand staan van de tafel of toog waar kinderen graag aan zitten voor het vieruurtje of om huiswerk te maken. Een keuken zonder risico op brandwonden moet ook ingericht zijn met veilige meubels. Denk er bijvoorbeeld aan om een veiligheidsstang voor het fornuis te plaatsen of om te kiezen voor een ovenwand die koud blijft.

Tot slot zorgen hoog geplaatste stopcontacten en elektrische installaties ervoor dat het risico op gevaar beperkt wordt en dat de keuken een stuk veiliger wordt. Zelfs de oven en de vaatwasmachine kunnen in kolomkasten op hoogte geplaatst worden. Denk ook aan het plaatsen van veiligheidskleppen of beveiligde stopcontacten.

Een veilige keuken voor kinderen: tips voor elke dag

Jouw ruimte is goed georganiseerd, je hebt veilige meubels geplaatst: het is tijd om jouw opbergruimte optimaal te benutten. Denk eraan dat kinderen nieuwsgierig zijn, dat ze alles aanraken en dat gevaar voor hen een onbekend woord is … Zelfs een open kast kan hun nieuwsgierigheid opwekken. Kies voor keukenmeubels zonder handvat die minder de aandacht van kleine kinderen trekken. Bovendien sluiten die meubels gemakkelijk door er even met jouw elleboog tegen te duwen wanneer je jouw handen vol hebt.

Een kindvriendelijke keuken ontwerpen, is er ook aan denken om alle gevaarlijke producten en apparaten op te bergen in hoge kasten, uitgerust met een ladestop of gesloten met een sleutel. Messen, bokalen, glazen, olie, alcohol en huishoudproducten moeten, na elk gebruik, steeds buiten het bereik van kinderen opgeborgen worden.

Tot slot is jouw manier van werken wanneer je aan het koken bent de laatste stap voor een veilige keuken. Draai de steel van jouw pannen naar binnen of, beter nog, gebruik kookpotten met afneembare handvatten. Kinderen zullen de potten niet kunnen vastnemen. Laat geen warme vloeistoffen op een tafel met een tafellaken dat zou kunnen verschuiven.

Wil je jouw keuken veilig maken voor jouw topchefs in wording? Contacteer ons, kom eens langs in onze winkels.

Laat u verder inspireren door onze artikels

News

Volledig personaliseerbare keukens – van A tot Z

Artikel lezen
uitrusting

Keukens om uw seizoensgroenten in te bewaren

Artikel lezen
uitrusting

Een wijnkast in de keuken: dat past!

Artikel lezen
News

Echte zomerkeukens

Artikel lezen
uitrusting

Klaar voor de start ... En ... Vuur!

Artikel lezen
Vorige
Volgende